ΜΕΓΑ ΜΕΝΟΥ


Νάξος Δονούσα Κουφονήσια Κέρος Σχοινούσα Ηρακλειά Αβελονήσια Γλαρονήσι Μακάρες
LIMNIONASΕΥΒΟΙΑ ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ. Η παραλία του Λιμνιώνα στην Κεντρική Εύβοια είναι μια πανέμορφη παραλία με βότσαλα αλλά και με πολύ σκούρα βύσσινο-καφέ άμμο η οποία κατά την διάρκεια της ημέρας είναι καυτή και κανείς δεν μπορεί να περπατήσει πάνω σε αυτή ξυπόλυτος. Για αυτό το λόγο καλά είναι να είστε προετοιμασμένοι με τα κατάλληλα υποδήματα. Η θάλασσα είναι αρκετά βαθιά. Στα πρώτα 4-5 βήματα μέσα στη θάλασσα δεν πατάτε. Επίσης όπως και οι περισσότερες παραλίες της Εύβοιας που «βλέπουν» Αιγαίο έχουν αρκετό αέρα και κύμα τις περισσότερες ημέρες. Για αυτό το λόγο καλά είναι πριν πάτε να κοιτάξετε για τυχόν βοριάδες. Στην γύρω περιοχή θα βρείτε 1-2 καντίνες στις οποίες θα μπορέσετε να προμηθευτείτε καφέ αναψυκτικά και σάντουιτς, ενώ υπάρχουν πάνω ακριβώς από την παραλία 1-2 ταβέρνες. Επίσης θα βρείτε και 2-3 ξενοδοχεία μικρής όμως χωρητικότητας, για αυτό αν θέλετε να μείνετε σε κάποιο από αυτά καλύτερα να έχετε κλείσει από πριν. Τέλος γενικά η παραλία τα σαββατοκύριακα γεμίζει από σκηνές ελεύθερου κάμπινγκ. Σε αυτή την περίπτωση σας υπενθυμίζουμε ότι μιας και το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται από το νόμο σε όλη την Ελλάδα σε κάποιες περιπτώσεις έρχεται η αστυνομία.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Νάξιοι ανθοπώλες στην Αθήνα

Ναξιακό ανθοπωλείο
(Αθήνα, Σύνταγμα 1928)
Οι ασχολίες των ναξίων μεταναστών κατά τα τέλη του 19ου αι. και τις αρχές του 20ού, οπότε εγκαινιάζεται το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα αυτών προς το κλεινόν άστυ, ήταν κυρίως αγροτικές. Οι πιο πολλοί όμως εργάστηκαν ως ανθοπώλες. Αρχικά διατηρούσαν υπαίθριους πάγκους στο Σύνταγμα, στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στην Ομόνοια κ.α., έπειτα, κατόπιν παρότρυνσης του ναξιώτη 
ιατρού και βουλευτή Δημητρίου Προμπονά, αρκετοί «μετανάστευσαν» δίπλα στον «Κήπο Προμπονά» στα Άνω Πατήσια και δημιούργησαν την οδό Ανθέων, για να... καταλάβουν τελικά την Αθήνα και τον Πειραιά με τα άνθη και τα φυτά τους στην επίσημη επαγγελματική τους στέγη. Μέχρι και τη δεκαετία του 1950 ως επί το πλείστον οι ανθοπώλες της Αθήνας ήταν Νάξιοι. Στον Ναξιακό Οδηγό του 1947 (σσ. 122-123) βρίσκουμε τον κατάλογο με τους νάξιους ανθοπώλες (Αναγνώστου, Βιτζηλαίος, Γρατσίας, Θεωνάς, Καντόρος, Κλουβάτος, Κονδύλης, Κουτελιέρης, Κωττάκης, Λιανός, Μανωλάς, Μαύρος, Μουστάκης, Μπαϊρακτάρης, Ξενάκης, Ορφανόπουλος, Πιτταράς, Πονηράκης, Προμπονάς, Πρωτονοτάριος, Ρουσσάκης, Σιδερής, Σκαρέντζος, Χωριανόπουλος, Φλεριανός κ.ά.), οι απόγονοι των οποίων δραστηριοποιούνται ακόμη και σήμερα στο εν λόγω επάγγελμα.

Πάγκοι ανθοπωλών (Αθήνα 1920)
Υπαίθριοι πάγκοι ανθοπωλών (Αθήνα 1925)
Πλανόδιος ανθοπώλης (Αθήνα 1926)

Ναξιακό ανθοπωλείο (Αθήνα, Σύνταγμα 1928)

Το ανθοπωλείο του Γεωργίου Βιτζηλαίου (Αθήνα, Σταδίου και Κοραή 1950)



Πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΕΡΤ
Βιβλιογραφία: Ναξιακός Οδηγός, Έκδοσις Ναξιακού Μέλλοντος, Αθήνα 1947 (σσ. 122-123)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Naxos Digital Archives θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.