ΜΕΓΑ ΜΕΝΟΥ


Νάξος Δονούσα Κουφονήσια Κέρος Σχοινούσα Ηρακλειά Αβελονήσια Γλαρονήσι Μακάρες
LIMNIONASΕΥΒΟΙΑ ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ. Η παραλία του Λιμνιώνα στην Κεντρική Εύβοια είναι μια πανέμορφη παραλία με βότσαλα αλλά και με πολύ σκούρα βύσσινο-καφέ άμμο η οποία κατά την διάρκεια της ημέρας είναι καυτή και κανείς δεν μπορεί να περπατήσει πάνω σε αυτή ξυπόλυτος. Για αυτό το λόγο καλά είναι να είστε προετοιμασμένοι με τα κατάλληλα υποδήματα. Η θάλασσα είναι αρκετά βαθιά. Στα πρώτα 4-5 βήματα μέσα στη θάλασσα δεν πατάτε. Επίσης όπως και οι περισσότερες παραλίες της Εύβοιας που «βλέπουν» Αιγαίο έχουν αρκετό αέρα και κύμα τις περισσότερες ημέρες. Για αυτό το λόγο καλά είναι πριν πάτε να κοιτάξετε για τυχόν βοριάδες. Στην γύρω περιοχή θα βρείτε 1-2 καντίνες στις οποίες θα μπορέσετε να προμηθευτείτε καφέ αναψυκτικά και σάντουιτς, ενώ υπάρχουν πάνω ακριβώς από την παραλία 1-2 ταβέρνες. Επίσης θα βρείτε και 2-3 ξενοδοχεία μικρής όμως χωρητικότητας, για αυτό αν θέλετε να μείνετε σε κάποιο από αυτά καλύτερα να έχετε κλείσει από πριν. Τέλος γενικά η παραλία τα σαββατοκύριακα γεμίζει από σκηνές ελεύθερου κάμπινγκ. Σε αυτή την περίπτωση σας υπενθυμίζουμε ότι μιας και το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται από το νόμο σε όλη την Ελλάδα σε κάποιες περιπτώσεις έρχεται η αστυνομία.

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Απεραθίτικη παραδοσιακή πασχαλινή συνταγή βαφής αβγών (φωτογραφίες - Video)



Απεραθίτικη παραδοσιακή 
πασχαλινή συνταγή βαφής αβγών
Τον παλιό καλό καιρό δεν προσέθεταν χημικά στη βαφή των πασχαλινών αβγών. Τον παλιό καλό καιρό το κόκκινο χρώμα των πασχαλινών αβγών το έδιναν τα... κρεμμύδια. Στο πλαίσιο της μετάδοσης παραδοσιακών συνταγών, παραθέτουμε την απεραθίτικη συνταγή βαφής αβγών, που αναβιώνει μάλιστα κάθε χρόνο, στο πλαίσιο των πασχαλινών πολιτιστικών εκδηλώσεών του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απεράθου «Τα Φανάρια», που εκπαιδεύει τους νεότερους
 μεταδίδοντάς τους παραδοσιακά ήθη και έθιμα του χωριού. 

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, που μπορεί να χωρέσει 12-20 αβγά, για να μη χτυπάνε μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του βρασμού, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει επαρκώς τα αβγά (1-2 δάχτυλα πιο πάνω είναι απαραίτητο, γιατί πρέπει να υπολογίσουμε και το νερό που θα εξατμιστεί με τον βρασμό). Καθαρίζουμε τα αβγά με ένα πανάκι που το έχουμε μουσκέψει με ξύδι και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό. Τα αβγά και το νερό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ακολούθως, προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό και τις εξωτερικές φλούδες από 10 μεγάλα κρεμμύδια. Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσουμε με μαχαίρι τα κρεμμύδια, γιατί χρησιμοποιούμε μόνο τις εξωτερικές φλούδες από αυτά. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, καθώς δεν πρέπει να βράζει και να κοχλάζει πολύ το νερό, γιατί θα χτυπιούνται περισσότερο τα αβγά με κίνδυνο να σπάσουν.
Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό, πρέπει να το αφήσουμε να βράζει για 20-30 λεπτά μέχρι να βράσουν και τα αβγά  εσωτερικά. Στο τέλος του βρασμού το χρώμα τους θα έχει γίνει κόκκινο. Αν θέλουμε να γίνει σκούρο κόκκινο μπορούμε να τα αφήσουμε για 10-20 λεπτά ακόμη, αφού πρώτα σβήσουμε τη φωτιά. Τα αβγά συνεχίζουν να παίρνουν πιο έντονο χρώμα μέσα στο ζεστό νερό. 
Όταν έχουν πάρει πλέον το χρώμα που προτιμούμε, τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα τρίβουμε με ένα πανί που έχουμε μουσκέψει με λάδι για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο ακόμα χρώμα. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για το πορτοκαλί χρώμα, απλώς προσθέτουμε λιγότερες φλούδες από κρεμμύδια στο νερό.

Το βίντεο και οι φωτογραφίες προέρχονται από την εκδήλωση του Απεραθίτικου Πολιτιστικού Συλλόγου «Τα Φανάρια», τη Μεγάλη Πέμπτη 17.4.2014.


Απεραθίτικη παραδοσιακή συνταγή για τα... από tournewsgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Naxos Digital Archives θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.