Απεραθίτικη παραδοσιακή πασχαλινή συνταγή βαφής αβγών |
μεταδίδοντάς τους παραδοσιακά ήθη και έθιμα του χωριού.
Εκτέλεση
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, που μπορεί να χωρέσει 12-20 αβγά, για να μη χτυπάνε μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του βρασμού, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει επαρκώς τα αβγά (1-2
δάχτυλα πιο πάνω είναι απαραίτητο, γιατί πρέπει να υπολογίσουμε και το
νερό που θα εξατμιστεί με τον βρασμό). Καθαρίζουμε τα αβγά με ένα πανάκι που το έχουμε μουσκέψει με ξύδι και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό. Τα
αβγά και το νερό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ακολούθως, προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό και τις εξωτερικές φλούδες
από 10 μεγάλα κρεμμύδια. Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσουμε με μαχαίρι τα
κρεμμύδια, γιατί χρησιμοποιούμε μόνο τις εξωτερικές φλούδες από αυτά.
Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, καθώς δεν πρέπει να βράζει και να κοχλάζει πολύ το νερό, γιατί θα
χτυπιούνται περισσότερο τα αβγά με κίνδυνο να
σπάσουν.
Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό, πρέπει να το αφήσουμε να βράζει για 20-30 λεπτά μέχρι να βράσουν και τα αβγά εσωτερικά. Στο τέλος του βρασμού το χρώμα τους θα έχει γίνει κόκκινο. Αν θέλουμε να γίνει σκούρο κόκκινο μπορούμε να τα αφήσουμε για 10-20 λεπτά ακόμη, αφού πρώτα σβήσουμε τη φωτιά. Τα αβγά συνεχίζουν να παίρνουν πιο έντονο χρώμα μέσα στο ζεστό νερό.
Όταν έχουν πάρει πλέον το χρώμα που προτιμούμε, τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα τρίβουμε με ένα πανί που έχουμε μουσκέψει με λάδι για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο ακόμα χρώμα. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για το πορτοκαλί χρώμα, απλώς προσθέτουμε λιγότερες φλούδες από κρεμμύδια στο νερό.
Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό, πρέπει να το αφήσουμε να βράζει για 20-30 λεπτά μέχρι να βράσουν και τα αβγά εσωτερικά. Στο τέλος του βρασμού το χρώμα τους θα έχει γίνει κόκκινο. Αν θέλουμε να γίνει σκούρο κόκκινο μπορούμε να τα αφήσουμε για 10-20 λεπτά ακόμη, αφού πρώτα σβήσουμε τη φωτιά. Τα αβγά συνεχίζουν να παίρνουν πιο έντονο χρώμα μέσα στο ζεστό νερό.
Όταν έχουν πάρει πλέον το χρώμα που προτιμούμε, τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα τρίβουμε με ένα πανί που έχουμε μουσκέψει με λάδι για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο ακόμα χρώμα. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για το πορτοκαλί χρώμα, απλώς προσθέτουμε λιγότερες φλούδες από κρεμμύδια στο νερό.
Το βίντεο και οι φωτογραφίες προέρχονται από την εκδήλωση του Απεραθίτικου Πολιτιστικού Συλλόγου «Τα Φανάρια», τη Μεγάλη Πέμπτη 17.4.2014.
Απεραθίτικη παραδοσιακή συνταγή για τα... από tournewsgr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Naxos Digital Archives θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.